Dramaproduktionen spetsar oss som filmskapare.

Berättandet är filmkonstens ursprung – och dess stora styrka.

Smartfilm har sedan starten arbetat med olika konstnärliga satsningar sidan om våra kommersiella uppdrag för att ständigt utveckla våra färdigheter.

 

Dramasatsningar och Konstnärlig film

Redan sedan Smartfilm grundades har drama och dokumentär varit en viktig del av vår verksamhet. Både genom konstnärliga samarbeten och egna projekt har vi ständigt vässat våra färdigheter inom skapandet av film.

Vår passion för filmskapande sträcker sig utöver våra uppdrag inom reklamfilm och presentationsfilm. Berättandet är det som vi brinner för allra mest och här är film som media närmast oslagbar. Genom kombinationen av gestaltat ljus, eftertänksamt kameraarbete, noggrant ljudarbete och kärleksfull utformning inom flera konstnärliga discipliner, skulpteras berättelsen och budskapet för att nå fram.

 

Rörlig bild kan vara ren magi i sitt sätt att tydliggöra olika perspektiv och känslor. Och att skapa förståelse. Gripa tag. Väcka förundran och nyfikenhet. Inom filmens värld är allt möjligt – och ingen tanke för stor eller för liten.

Här nedan följer några exempel av våra tidigare och en del pågående projekt. Bland annat arbetar vi just med manus och förproduktion till en filmatisering av en deckare som utspelar sig Malmös undre värld. I bagaget har vi annars framförallt kortfilmsproduktioner och musikvideos. Vi har nyligen påbörjat nya samarbeten inom lång- och kortfilm som vi hoppas kunna berätta mer om inom kort.

 

Pågående projekt i urval

LYKKE - Post Partum

En film som behandlar det stigmatiserade ämnet förlossningsdepression. En kvinna överger sin familj för att rädda sig själv. Kan detta någonsin förlåtas?

Planerad start på inspelning september 2020.

Producerad av Smartfilm.

Råttan

Ett långfilmsprojekt baserat på romanen med samma namn i sin egen genre – Malmö Noir. En resa i Malmös undre värld och en helt ny typ av brottslighet riktad mot statliga myndigheter och välfärden.

En oväntad visselblåsare med ursprung i ett korrumperat Chile beslutar sig för att ingripa för regionens bästa.

Endast av Värde / Nothing of Value

En filmatisering av en novell skriven av Daniel Brandt. En kortfilm med konstnärligt fokus om mötet med det okända – långt utanför det kända universum och utanför våra normala varseblivningsförmågor.

Planeras att färdigställas under 2020 i samarbete med författaren.

Tidigare projekt i urval

MINDSET (2018)

En kortfilm och musikvideo försatt i en postapokalyptisk framtid där själva tiden håller på att kollapsa. Räddningen finns i mötet mellan framtid och nutiden såväl som det förflutna – i form av tre individer som är samma person, men från olika tider.

Producerad tillsammans med musik- och bildkonstnärerna i konstellationen Neurobash och bandet Ro13. Regi Anders Brandt.

Min pappa dog varje kväll (2017)

Om att komma in i puberteten, otrohet och en tumultartad skilsmässa, upplevt genom den 13-åriga Elizabeths ögon. Berättelsen utspelar sig i och omkring en utomhusteater i södra Danmark. Elizabeth och hennes föräldrar är engagerade i de årliga vikingaspelen på teatern. Efter ett uppträdande upptäcker dottern sin mamma tillsammans med en annan man.

Producerad av Smartfilm. Regi Karen Helene Haugaard.

Under Rymdskeppet (2015)

En berättelse om en ovanlig men ofarlig vänskap mellan en ung flicka på väg in i tonåren och hennes äldre granne. Tillsammans är de oskiljbara. Tills omvärlden tittar in …

Detta projekt producerades av Dansk Skalle AB med all postproduktion utförd av Smartfilm. Regi Caroline Ingvarsson.

Hundvakten (2014)

Ett kärleksfullt och humoristiskt porträtt av en pensionerad man vars dagliga rutiner som arbetande bytts mot den enda uppgiften att passa en bekants hund. Vi får följa mannen i sin nya vardag, blandat av tankar, drömmar och minnena av en ungdomspassion. Vinnare av publikens pris på Uppsala Internationella Kortfilmfestival.

Caroline Drab var producent för projektet och Smartfilm anlitades som produktionsbolag. Regi Caroline Ingvarsson.

Min storebror Charlie (2013)

Ett familjedrama kretsande kring en ensamstående pappa med två söner. En 30-årig ung man med kognitiv funktionsnedsättning (Charlie) och en tonåring (Alex) på randen till sexuell debut. I takt med att Charlie blivit äldre utesluter pappan allt vad heter förhållande och sexualliv för sin son. En konflikt uppstår mellan tonåringens kränkta integritet, den äldre broderns instängda sexualitet och faderns kontrollbehov.

Regi Philip Wachtmeister da Silva.

Gesta Danorum – Hagbard och Signe (2011)

En pilot till en tänkt långfilm som spelades in i Foteviken i Skåne. Handlingen bygger på det historiska litterära verk som lär vara inspirationen till Romeo och Julia. Verket Gesta Danorum ursprungligen skrevs av munken Saxo Grammaticus runt år 1216.

Smartfilm producerade projektet. Regi Karen Helene Haugaard.

Linnégatan 24
216 14 Malmö-Limhamn
Tel: +46 40-36 70 76
E-mail: info@smartfilm.se